Z daktyli można wyczarować cuda. Są słodziutkie, karmelowe, idealne do wypieków. Wystarczy zalać je gorącym mlekiem albo wodą, aby te suszone stały się mięciutkie. Natomiast świeże daktyle można wykorzystywać bez namaczania. Trzeba z nich jedynie usunąć pestkę przed dodaniem do deserów. Ten przepis na ciasto daktylowe jest naprawdę prosty i poradzi z nim sobie nawet dziecko. Co ważne, jest bez cukru, słodycz daktyli sprawia, że nie można się od niego oderwać.
Jak zrobić proste a pyszne ciasto daktylowe bez cukru?
Ciasto z daktyli zrobisz w kilku prostych krokach. Zacznij od namoczenia ich w gorącym mleku. Suszone są zazwyczaj dość twarde i trudno je zblendować, dlatego warto zalać je gorącym płynem. Po 20 minutach zblenduj je na gładką masę i dodaj do masy pozostałe składniki: mąkę, jajko, masło oraz proszek do pieczenia. Przelej masę na blachę i gotowe. Smak ciasta możesz podkręcić korzennymi przyprawami. Do daktyli pasują: cynamon, imbir czy kardamon. Świetnie sprawdzą się także orzechy: migdały, laskowe czy włoskie. Gotowe ciasto daktylowe jest dość wilgotne, a jednocześnie puszyste. Ładnie wyrasta i świetnie smakuje z filiżanką kawy. Z podanych proporcji zrobisz małą blaszkę ciasta (o średnicy 18 cm), jeśli chcesz przygotować większą porcję, pomnóż składniki razy dwa.
Przepis na ciasto daktylowe bez cukru
Składniki:
- 250 g suszonych daktyli bez pestek
- 400 ml mleka
- 160 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 duże jajko
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- garść posiekanych migdałów do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż suszone daktyle. Mleko zagotuj w rondelku. Zalej gorącym mlekiem daktyle i odstaw całość na 20 minut. W tym czasie daktyle zmiękną.
- W rondelku roztop masło i przestudź je.
- Miękkie daktyle zblenduj razem z mlekiem na gładką masę. Dodaj do niej całe jajko oraz ostudzone masło. Wymieszaj trzepaczką. Pamiętaj, by daktylowe mleko i masło było co najwyżej lekko ciepłe. Inaczej jajko może się ściąć.
- Do płynnych składników dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cynamon (jeśli używasz). Całość ponownie wymieszaj.
- Wierzch ciasta możesz posypać posiekanymi migdałami lub innymi ulubionymi orzechami.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto ozdób proszkiem do pieczenia.
Getty/iStock, manyakotic
















