Czekoladoholicy i „jesieniary" pokochają ten przepis. Nie dość, że ciasto jest wilgotne, mocno kakaowe, esencjonalne i pachnie wanilią, to jeszcze nęci gruszkową wkładką. To idealny moment, żeby je przyrządzić, bo owoce ze straganów są właśnie teraz jędrne, zwarte i kruche – po upieczeniu nie rozpadają się i zachowują kształt, a jednocześnie są miękkie i słodkie. Deser jest bardzo prosty, ale daje też pole do popisu, bo można udekorować go apetyczną polewą lub podać jak szarlotkę na ciepło. Nie oprze się żaden członek rodziny ani przyjaciółka, która wpada z niespodziewaną wizytą. I jest idealne do kawy

Wilgotny czekoladowiec z gruszkami – wybór składników

Nic w tym przepisie nie jest przypadkowe. Dobór składników jest niezwykle ważny, żeby ciasto wyszło wilgotne i esencjonalne, a jednocześnie pulchne. Połączyłam w nim zarówno kakao, jak i czekoladę, żeby podbić jego smak. Warto sięgnąć po tabliczkę dobrej jakości, z dużą zawartością miazgi kakaowej i bez dodatku tłuszczów roślinnych takich jak olej palmowy. Poza tym w recepturze niezwykle ważne są masło i śmietana – to dzięki nim placek jest wilgotny, a każdy kęs najpierw jest jak kawałek obłoczka, a potem rozpływa się w ustach.

Zwróć także uwagę na gruszki – najlepiej wybierz odmianę konferencję. Owoce nie powinny być przesadnie soczyste, najlepiej jeśli mają dość zwarty, kruchy miąższ. 

Przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej 
  • 3 łyżki kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 5 gruszek 
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 200 g masła 
  • 200 g cukru 
  • 3 jajka 
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g śmietany 18% 

Przygotowanie:

  1. Wyjmij jajka, masło i śmietanę z lodówki co najmniej godzinę wcześniej, żeby składniki nabrały temperatury pokojowej.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C (tryb góra-dół).
  3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. 
  4. Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce.
  5. Obierz gruszki i pokrój je w plasterki. Możesz skropić odrobiną soku z cytryny.
  6. Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbijaj jajka, jedno po drugim, za każdym razem starannie miksując do połączenia. 
  7. Dodaj do masy esencję waniliową i śmietanę. Krótko z miksuj.
  8. Wsyp suche składniki i startą czekoladę. Wymieszaj szpatułką.
  9. Wyściel foremkę o wymiarach 22 x 30 cm pergaminem. Na dnie poukładaj plasterki gruszek. 
  10. Wylej czekoladową masę na gruszki. Piecz ciasto przez około 45–50 minut, do suchego patyczka.
  11. Odwróć ciasto do góry nogami na deskę, żeby płaska warstwa gruszek znalazła się na szczycie.   

Fot. Redakcja MojeGotowanie.pl

Jak udekorować czekoladowy placek z gruszkami?

Ponieważ czekoladowe ciasto z gruszkami ma ładny, równy wierzch, aż się prosi, by dodatkowo je udekorować. Oczywiście możesz je po prostu oprószyć cukrem pudrem, ale dobrym pomysłem jest także przyrządzenie polewy. Świetnie sprawdzi się ganache, czyli sos na bazie kremówki. Wykorzystaj proporcje 1:1. Zalej połamaną tabliczkę czekolady rozgrzaną śmietanką, odczekaj chwilę, wymieszaj i gotowe. 

Na płaskim wierzchu mocno kakaowego ciasta możesz także położyć gałkę lodów waniliowych lub dekorację z bitej śmietany i mascarpone. Przed podaniem warto lekko go podgrzać, żeby stworzyć pyszny kontrast jak przy szarlotce. Ciekawym dodatkiem jest również sos karmelowy – świetnie komponuje się z winnymi gruszkami i czekoladowym plackiem.