Jeśli masz własne jeżyny na działce czy w ogródku, to koniecznie wykorzystaj je do tego ciasta. Natomiast jeśli (jak właśnie ja) musisz je wcześniej kupić w sklepie czy warzywniaku, to pamiętaj, żeby piec to ciasto najlepiej jeszcze tego samego dnia. Jeżyny szybko się psują (szczególnie jeśli nie trzymasz ich w lodówce), stają miękkie i papkowate, a takie nie nadają się do tego ciasta. Ciasto jeżynowe zrobisz w zaledwie kilka chwil, więc nie zwlekaj i zobacz, jak je przygotować w paru prostych krokach.
Jak zrobić zalewane ciasto z jeżynami?
Do ciasta z jeżynami wybierz jędrne owoce. Opłucz je wodą i osusz na ręczniku kuchennym. Przed włożeniem do blachy powinny być suche. Aby ciasto nie namokło od owoców, posyp je mąką ziemniaczaną. Dwie łyżeczki powinny wystarczyć, by nie powstał zakalec. Tak przygotowane jeżyny zalej lekkim ciastem.
Robię je z maślanką i olejem. Dzięki temu wychodzi wilgotne, dłużej zachowuje świeżość, a jednocześnie jest puszyste i mięciutkie. To idealny przepis na szybki podwieczorek czy do popołudniowej kawy. Robi się kilka chwil i równie szybko znika. Kwaśny smak jeżyn świetnie komponuje się ze słodkim ciastem, a jeśli wolisz słodsze wypieki, posyp upieczone ciasto grubą warstwą cukru pudru. Zobaczysz, ten przepis na stałe zagości w twoim domu.
Adobe Stock, FomaA
Przepis na ciasto z jeżynami
Składniki:
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 160 g drobnego cukru
- 120 g oleju
- 250 ml maślanki naturalnej (w temperaturze pokojowej)
- 350 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g jeżyn
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Jajka i maślankę wyjmij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Do miski wbij całe jajka i wsyp cukier. Ubij je na jasną i puszystą masę. Mikserem zajmie to kilka minut (zwykle ok. 5 minut). Odłóż mikser na bok. Następnie wlej niewielkim strumieniem maślankę i olej. Wymieszaj wszystko trzepaczką przez kilka sekund. Na koniec wsyp mąkę przesianą przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj łyżką, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto (mieszaj jedynie do połączenia się składników, grudki mąki nie powinny być widoczne).
- Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Na dno wyłóż umyte i osuszone jeżyny. Obsyp je dokładnie mąką ziemniaczaną. Jeżyny zalej ciastem. Wyrównaj wierzch. Piecz przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem i świeżymi jeżynami.
















