W książkach kucharskich i sieci można znaleźć wiele różnych przepisów na śmietanowe kremy do ciast i tortów. Jedne z nich robi się na ubitej śmietance z galaretką, inne z dodatkiem serka mascarpone, a nie brakuje też takich, gdzie do przekładania warstw biszkoptu używa się samej bitej śmietany. My jednak trafiliśmy ostatnio na jeszcze lepszy sposób na śnieżnobiały krem do tortu o idealnie stabilnej i puszystej konsystencji.
Jak zrobić krem do tortu na bitej śmietanie?
Aby szybko ukręcić sztywny i stabilny krem śmietanowy do tortu, wcale nie trzeba chodzić po sklepach i szukać drogiego serka mascarpone. Równie dobrze sprawdzi się coś znacznie tańszego i dostępnego w każdym, nawet malutkim osiedlowym sklepie. Chodzi o zwykły gęsty jogurt grecki, który w połączeniu z ubitą na sztywno śmietanką i odrobiną żelatyny tworzy puszysty, stabilny krem o genialnym smaku. Nie każdy wie, że z tego popularnego nabiału można zrobić coś takiego, a to duża oszczędność w porównaniu do mascarpone.
Krem śmietanowy z jogurtem - o tym trzeba pamiętać
Samo przygotowanie takiego dodatku do tortu jest banalnie proste, a jedyne, o czym trzeba pamiętać, to porządne odsączenie jogurtu. W tym celu wykłada się go na gazę lub sitko i odstawia do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia staje się jeszcze bardziej zwarty i gęsty, więc wystarczy już niewielka ilość żelatyny, aby zamienić go w idealnie sztywny i bialutki krem.
Do tego jeszcze tylko wspomniana żelatyna, wymieszana w odrobinie wody oraz trochę cukru pudru i tyle. Opcjonalnie można dorzucić też kilka kropli ulubionego aromatu, na przykład waniliowego czy migdałowego. Najważniejsze jest to, aby trzymać się złotych proporcji, dlatego zobacz dokładny przepis poniżej i koniecznie wypróbuj taki pomysł na krem do tortu.
Jogurtowo-śmietanowy krem do tortu - przepis
Składniki:
- 500 ml jogurtu greckiego
- 250 ml śmietanki kremówki
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny + odrobina zimnej wody
Sposób przygotowania:
- Zacznij od rozpuszczenia żelatyny w połowie szklanki zimnej wody. Odstaw całość do napęcznienia na kilkanaście minut.
- Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Dodaj do tego jogurt grecki i rozpuszczoną żelatynę, a następnie delikatnie połącz całość.
- Tak przygotowany krem włóż do lodówki na jakiś czas i dopiero potem wykładaj na tort czy ulubione ciasto.
- Potem ponownie odstaw gotowy deser do schłodzenia, aby krem pięknie stężał.


















