Mak jest przeważnie kojarzony z makowcem, ewentualnie z rogalami świętomarcińskimi i wypiekami wytrawnymi. Solo jest lekko pikantny, ale wygotowany z odpowiednimi dodatkami zamienia się w pyszne nadzienie pachnące świętami. Tego typu ślimaczki pamiętam dobrze z dzieciństwa - z zakupów w sklepiku szkolnym i w małych piekarenkach, których jest coraz mniej. Słodkie bułeczki z makiem nie są tak przesłodzone jak ich amerykańskie krewne - cynamonki na pełnym wypasie czy choćby nasze pączki. Nadzienie drożdżówek z makiem jest tak wilgotne, że nie potrzebują już nadrabiać lukrem. Nie trzeba też każdej rolować z osobna. Nie musisz mieć żadnych manualnych zdolności, a zakrętaski i tak ci wyjdą nawet, jeśli pieczesz słodkości najwyżej raz w roku.
Więcej takich prostych wypieków i innych przepisów znajdziesz na naszym kanale messenger - MojeGotowanie.pl. Przygotujesz się z nami na nadchodzące święta, poznasz nowe kuchenne triki i polecane produkty ze sklepów, w tym nowości, na które mamy oko. Wszystko w 1 miejscu, codziennie tylko 2 wiadomości z pysznymi przepisami. Dołącz do nas już dziś.
Jak zrobić pyszne makowianki?
Do ciasta potrzebujesz podstawowych składników: mąki typu 650 (tzw. luksusowej, do wypieku klasycznego ciasta drożdżowego i piernika), odrobiny soli, lekko podgrzanego mleka, świeżych drożdży (z takimi bułeczki drożdżowe z makiem będą smaczniejsze) i rozpuszczonego masła. To wszystko trzeba zagnieść i odłożyć na godzinę. Ciastu pomoże wyrosnąć ogrzana wcześniej w piekarniku miska - stalowa lub ceramiczna. Wystarczy je nią przykryć.
Po upływie godziny rozwałkowuję je w prostokąt i rozsmarowuję masę makową, zostawiając 1 wolny brzeg - na zlepienie wszystkiego razem. Nic nie odrywam, nie lepię osobno każdej bułeczki. Po prostu zwijam całość ciasno, łączeniem do dołu i kroję (najlepiej za pomocą nitki) w plastry o grubości ok. 2-3 cm. Takie bułeczki z makiem następnie posypuję cukrem kryształem i od razu wkładam do zimnego piekarnika. Podczas nagrzewania piekarnika drożdżówki z makiem jeszcze urosną, a po upieczeniu cukier będzie podczas jedzenia przyjemnie chrupał. Możesz użyć cukru waniliowego lub ze skórką pomarańczową.
Aby zaoszczędzić czas, korzystam z gotowej masy makowej, ale doprawiam ją po swojemu, Zwykle sięgam po olejek migdałowy lub pomarańczowy, a do środka dodatkowo ścieram skórkę pomarańczy (bez białej, gorzkiej części pod skórką - tzw. albedo). Oprócz tego pasować też będzie odrobina kardamonu i cynamonu - ukłon w stronę cynamonek, a do masy makowej dodatkowo posiekane, namoczone wcześniej bakalie. W wersji podstawowej możesz użyć jedynie masy z puszki, bez dodatków.
Przepis na makowianki - słodkie drożdżówki z makiem
Składniki:
- 3 i 1/2 szklanki mąki typu 650
- 220 ml letniego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
- gotowa masa makowa z puszki (z aromatem lub bez)
Dodatkowo, opcjonalnie (jeśli masa makowa nie była aromatyzowana): kilka kropel aromatu marcepanowego, pomarańczowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego).
Sposób przygotowania:
- Zrób rozczyn: wymieszaj w mleku dokładnie cukier i drożdże. Odłóż na 10 minut. Roztop w tym czasie masło i wystudź je.
- Po upływie tego czasu wlej rozczyn do mąki z solą, dodaj płynne wystudzone masło i zagnieć ręcznie lub za pomocą robota na gładkie, elastyczne ciasto.
- Przykryj i odłóż do wyrośnięcia na godzinę.
- Po upływie godziny zagnieć powoli, uderz raz pięścią i rozwałkuj na duży prostokąt.
- Dopraw masę makową (opcjonalnie).
- Przesmaruj płat ciasta masą makową, zostawiając jeden brzeg bez smarowania.
- Zwiń ciasno ciasto w rulon. Pokrój za pomocą napiętej nitki w plastry o grubości ok. 2-3 cm. Posyp z obu stron cukrem.
- Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włóż do zimnego piekarnika. Ustaw 200 st. C. Gdy się nagrzeje, piecz ok. 15-20 minut (na złocisty kolor, w zależności od wielkości bułeczek).
- Wystudź i podawaj.
















