Ciasto makowy rycerz to świetna propozycja na przyjęcie komunijne, spotkanie rodzinne czy w gronie znajomych. Spełnia wszystkie warunki najlepszego wypieku na te okazje. Wygląda świetnie i unikalnie, ma warstwy, każda z osobna jest pyszna, ale świetnie komponują się też ze sobą. Moja córcia była zachwycona, jak usłyszała, że podam taki deser po komunii. Upiecz je i zaskocz swoją teściową.
Zrób czekoladowy biszkopt
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej, typ 450
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem. Jak będzie już jednolita i błyszcząca, zacznij dodawać po 1 żółtku. Po każdym miksuj mniej więcej przez 1 minutę. Dosyp partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Masę przełóż do foremki o wymiarach 18x28 cm lub zbliżonych, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw biszkopt do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz 35-40 minut. Odstaw do przestudzenia.
Przepis na makowy biszkopt
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej, typ 450
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki maku
- szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
- Biszkopt makowy robi się prawie tak samo jak biszkopt czekoladowy. Najpierw ubij pianę z białek z dodatkiem soli i cukru. Potem dodawaj do niej po 1 żółtku, miksuj po każdym przez chwilę. Jak masa będzie już dobrze wymieszana, dosypuj partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mak dosyp na końcu, wymieszaj.
- Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (takie same wymiary, jak na biszkopt czekoladowy). Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 35-40 minut. Odstaw do przestudzenia.
Ukręć krem budyniowy
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 200 g masła
Przygotowanie krok po kroku:
- 1 szklankę mleka wlej do garnka, dosyp biały cukier i waniliowy. Doprowadź do wrzenia.
- 2 szklankę mleka połącz z żółtkami i mąką pszenną i ziemniaczaną, przelej ją do garnka, cały czas mieszaj. Po chwili powinien powstać gęsty budyń. Odstaw do przestudzenia. Najlepiej przykryj go folią spożywczą, tak żeby dotykała powierzchni budyniu, inaczej na wierzchu powstanie niezbyt atrakcyjny kożuch.
- Masło przełóż do miski i utrzyj na puszystą masę. Potem dodawaj do niej stopniowo zimny budyń.
Polewa czekoladowa, dodatki i składanie ciasta makowy rycerz
Składniki na polewę:
- 150 g mlecznej czekolady
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
Przygotowanie: przełóż składniki do garnka, ustaw minimalny ogień, mieszając roztop je.
Dodatkowo:
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- opakowanie herbatników podłużnych typu kocie języczki lub okrągłych
Składanie warstw: na spodzie połóż czekoladowy biszkopt, rozsmaruj na nim dżem z czarnej porzeczki. Potem połóż na nim biszkopt makowy. Przykryj go kremem budyniowym. Na jego powierzchni poukładaj biszkopty. Całość ozdób polewą czekoladową. Na koniec ciasto makowy rycerz wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


















