Co tu dużo kryć. Kuchnia brytyjska nie zyskała sobie do tej pory znacznej liczby oddanych fanów. Nawet Polacy wracający z Wysp z emigracji zwykle nie przywożą ze sobą poza herbatą, wspomnieniami i często oszczędnościami raczej żadnych przepisów kulinarnych. A szkoda - bo Wielka Brytania i jej kuchnia kryje w sobie czasem trudno dostrzegalne skarby.

Angielskie gotowanie to nie tylko fish and chips. Na Wyspach dysponują kilkoma ciekawszymi patentami choćby na ziemniaki - skoro już jesteśmy w kartoflanym temacie. Jacket potatoes to nic innego jak właśnie brytyjska odpowiedź na nasze ziemniaki w mundurkach.

Jak Anglicy robią ziemniaki w mundurkach?

Brytyjskie kartofelki „w kurtkach” robi się jednak inaczej niż nad Wisłą. W odróżnieniu od nas, Anglicy znacznie przedkładają smak ziemniaków pieczonych nad gotowane. Stąd ich wersja na ziemniaki w mundurkach obowiązkowo musi być pieczona w piekarniku, co zbliża ich smak do ziemniaków z ogniska.

By wyszły jak trzeba, Anglicy używają ledwie trzech podstawowych składników. Pierwszy to rzecz jasna zwykły ziemniak, koniecznie jak największy. Do tego potrzebna jest jeszcze sól i odrobina masła - zarówno do przygotowania, jak i do podania jacket potatoes. Szczegóły w przepisie poniżej.

Przepis na jacket potatoes (pieczone ziemniaki w mundurkach po angielsku)

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 3-4 łyżki masła
  • sól 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół) lub 180°C z termoobiegiem. 
  2. Dokładnie wyszoruj ziemniaki pod bieżącą wodą, a następnie osusz je ręcznikiem papierowym lub ściereczką.
  3. Nakłuj każdy ziemniak kilka razy widelcem – to zapobiegnie ich pękaniu w trakcie pieczenia. Wyłóż je na blachę i piecz wstępnie przez 25 minut.
  4. Wyjmij blachę z ziemniakami. Skórkę natrzyj rozpuszczonym masłem i posyp odrobiną soli – dzięki temu po upieczeniu będzie przyjemnie chrupiąca i smaczna. 
  5. Następnie piecz przez następne 20-30 minut (czas zależy od wielkości ziemniaków).
  6. Gotowe ziemniaki przekrój wzdłuż i lekko „wyciśnij”. Do środka włóż łyżkę masła, by rozpuściło się na parującym jeszcze warzywie.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami – możesz zrobić to „po angielsku” i zaserwować jacket potatoes z fasolką w pomidorach.

Smacznego!