Kocham ziemniaki pod każdą postacią i mogłabym jeść je nawet solo - ugotowane z odrobiną soli to moje tzw. comfort food. Często sięgam jednak po inne wersje ziemniaczanych frykasów, a opiekane kartofelki to tylko jeden z prostszych przykładów. Uwielbiam też szykować babkę ziemniaczaną, gęsto ponacinane ziemniaczki hasselback i kartoflane sałatki.

Ostatnio znalazłam z kolei świetny przepis na ziemniaki po góralsku. Takie pyszności zdarzało mi się do tej pory jeść tylko w zakopiańskich knajpach i u gaździny, u której co roku nocowaliśmy na wakacjach. Teraz mogę przenieść ten smak do własnego domu, a niezrównane grule po góralsku goszczą w rodzinnym menu właściwie w każdy weekend.

Przepis na ziemniaki po góralsku (czyli grule)

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 120 g masła
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 12 plastrów boczku wędzonego
  • pęczek szczypiorku
  • 3 cebulki szalotki
  • 200 g oscypka
  • 250 g sera żółtego (ja wybieram cheddar)
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dobrze wyszoruj ostrą szczoteczką, ale nie obieraj ich ze skórki. Ponakłuwaj je widelcem w kilku miejscach.
  2. Pozawijaj ziemniaki w folię aluminiową i piecz przez godzinę w 200 stopniach C.
  3. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i lekko wystudź.
  4. Rozwiń z folii (ostrożnie, żeby się nie poparzyć, bo w środku długo będą gorące). Każdy z nich natnij wzdłuż.
  5. Ostrożnie wydrąż miąższ z każdego ziemniaka i przełóż do osobnej miski.
  6. Szczypiorek umyj, osusz i drobniutko posiekaj.
  7. Szalotkę obierz, drobno posiekaj.
  8. Boczek usmaż na chrupko na suchej patelni. Potem pokrój go na drobne kawałki.
  9. Oscypki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. 
  10. Do wydrążonego miąższu z ziemniaków dodaj masło, śmietanę, kawałki oscypka, 1/2 szczypiorku, 1/2 boczku i i cebulę.
  11. Wymieszaj farsz, dopraw solą i pieprzem.
  12. Powtórnie wymieszaj wszystko porządnie.
  13. Wnętrze ziemniaków wypełniaj przygotowanym farszem.
  14. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. 
  15. Każdego ziemniaka posyp dodatkowo serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. 
  16. Podpiecz ziemniaki przez 10-15 minut w 200 stopniach C.
  17. Gotowe grule po góralsku podawaj na ciepło, posypane pozostałą 1/2 szczypiorku i 1/2 kawałeczków boczku.

Co można zmienić w tym przepisie?

Jeśli chcesz, farsz możesz okrasić dodatkową porcją przypraw. Chociaż sama sól i pieprz są zupełnie wystarczające, dobrze sprawdzi się też nieco gałki muszkatołowej, słodkiej papryki albo nawet sproszkowanego chili. Cebulę szalotkę możesz zmienić na zwykłą cebulę cukrową.

Teoretycznie kwaśną śmietanę możesz spróbować zastąpić gęstym jogurtem greckim, ale jednak nieco zmieni to góralski przepis - kiedyś jednak dokonałam takiej podmiany, gdy skończyła mi się śmietana w lodówce.