Niby prosty składnik, a potrafi mocno kaprysić. Jeden mały błąd i straci soczyste karmazynowe rumieńce albo skapituluje i odda cały smak niczym bezbronny zakładnik dużej ilości wody. Blady burak bez życia popsuje ci sałatkę albo przystawkę, która miała robić wrażenie na gościach barwą i słodkim kontrastem dla śledzi lub serów. Mogłoby się wydawać, że gotowanie jest najprostszą techniką, ale to właśnie wtedy najłatwiej o rozczarowanie. Za to zwykłe pieczenie w naczyniu żaroodpornym lub w folii czasem trwa irytująco długo albo daje efekt gumowatego miąższu. Za to metoda ze słoną skorupką jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Sprawdź, na czym polega.

Co daje pieczenie buraków w soli?

Wszyscy zawsze przestrzegają, żeby nie wsypywać soli do gotowanie buraków, bo wtedy nie zmiękną i szybciej stracą kolor. Tymczasem w metodzie z piekarnikiem sól odgrywa główną rolę i nie chodzi o doprawienie warzyw małą szczyptą. Tworzy się z niej otoczkę, która ma całkowicie pokrywać buraki. Równomiernie wyciąga z nich wodę, co pozwala maksymalnie skoncentrować ich smak. Jednocześnie zapobiega ich nadmiernemu wysuszeniu, bo chroni je przed bezpośrednim działaniem wysokiej temperatury w piekarniku. W rezultacie otrzymujesz pyszne buraki o ciekawej konsystencji – niemal rozpływające się w ustach jak pudding, ale mięsiste.

Co ciekawe, pieczenie w soli ma jeszcze tę zaletę, że jest szybsze. To dlatego, że solna skorupka staje się gorętsza niż cyrkulujące w piekarniku powietrze i działa bezpośrednio na powierzchnię buraka. To oznacza, że nie tylko uzyskasz pyszniejsze warzywo o intensywnym kolorze, to jeszcze zaoszczędzisz czas.

Jak upiec buraki w soli?

Oprócz soli potrzebne są jeszcze składniki, które pozwolą otrzymać plastyczną masę. By przygotować najlepsze buraki pod słońcem, na 500 g warzyw przygotuj sobie:

  • 50 g soli
  • 150 g mąki
  • 1/4 szklanki wody

Wyszoruj buraki, ale ich nie obieraj. odetnij ogonki. Połącz sól z mąką i wodą na masę. Podziel ją na tyle porcji, ile masz buraków. Uformuj dookoła każdego z nich osłonkę. Ułóż je na blaszce do pieczenia. Na szczycie każdej kuli zrób małą dziurkę, żeby para mogła uciekać. Piecz buraki w 220°C. Średnie sztuki powinny być gotowe w 45 minut.

Do czego wykorzystać buraki pieczone tą metodą?

Buraki pieczone w soli, chociaż mogą wydawać się kulinarną nowinką, są niezwykle uniwersalne w kuchni. Ponieważ mają mocno skoncentrowany smak, świetnie sprawdzą się do aromatycznych, rozgrzewających zup. Nie tylko do barszczu, ale także do esencjonalnych kremów. Warto łączyć je w sałatkach z kozim serem lub gorgonzolą oraz orzechami. Jeśli szykujesz je z myślą o spotkaniu rodzinnym lub imprezie, możesz przyrządzić z nich eleganckie wegetariańskie carpaccio lub przystawkę ze śledziem. Możesz utoczyć z nich oryginalne, piękne kopytka albo wykorzystać je do pasty kanapkowe. Więcej inspiracji na wykorzystanie buraków i alternatywne sposoby ich przyrządzania znajdziesz na naszym kanale nadawczym.