Tak wiekowe książki kucharskie jak ta, w której znalazł się ten przepis, trzeba czytać uważnie. Inaczej łatwo przegapić prawdziwe skarby - jak ten biszkopt. Przepisy były podawane bardziej opisowo i na skróty - zupełnie inaczej niż dziś. Autorom przepisów wydawało się, że każda gospodyni czy pomoc domowa zna podstawy gotowania. Na szczęście znalazł się ktoś, kto zaadaptował recepturę sprzed ponad 133 lat na współczesne warunki.

Jak zrobić bezglutenowy biszkopt wg przepisu z 1892 r.?

Przepis na współczesny język i naszą gramaturę przełożyła autorka bloga Pularda.com.pl, Małgorzata Kur. Na swojej stronie odtwarza ona receptury z dawnych lat. Oto oryginalny przepis Marii Śleżańskiej z cenionego „Kucharza Wielkopolskiego”:

Legumina z gotowanych kartofli

Ugotować dzień poprzednio kartofli, gdy ostygną obrać i utrzeć na tarce. Utrzeć na śmietanę 1/4 funta masła wraz z 6 żółtkami, 1/4 funta cukru, 1/4 funta migdałów słodkich, dodając kilka gorzkich, razem wszystko trzeć w jedną stronę; do tego domięszać po trosze 1 funt kartofli, utartych poprzednio na tarce, znów trzeć i domięszać lekko białka, ubite na pianę, włożyć w formę masłem wysmarowaną i wysypaną bułką i piec godzinę w piecu.

Sekretem wyrośniętego i mięciutkiego jak poduszeczka biszkoptu jest puszystość ziemniaków wyciśniętych przez praskę, puszystość masy maślanej i dobrze ubite na pianę białka z 6 jajek. Dobrze napowietrzone surowe ciasto to gwarancja sukcesu.

Ziemniaki na biszkopt powinny być skrobiowe - ich skrobia połączy ciasto jak standardowa mąka. Ziemniaków w dawnych czasach często używano awaryjnie, gdy brakowało mąki - np. do sernika ziemniaczanego. Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej. W lodówce zgęstnieją, a skrobia dodatkowo się skumuluje. Jeśli trafisz na fioletowe kartofle, użyj ich. Ciasto będzie mieć oryginalny fioletowy kolor, w sam raz pod tort, frużelinę jagodową lub krem lawendowy.

Przepis na biszkopt ziemniaczany bez glutenu

Składniki:

  • 500 g ziemniaków (typ B, B/C lub C)
  • 125 g mielonych migdałów 
  • 125 g masła 
  • 125 g cukru 
  • 6 jaj

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki, najlepiej dzień wcześniej. Wystudź i wyciśnij przez praskę lub zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
  2. Utrzyj masło z żółtkami, cukrem i mielonymi migdałami na puszysty krem. Podczas ucierania dodawaj po 1 łyżce masy ziemniaczanej. 
  3. Rozdziel żółtka od białek. Żółtka włóż do lodówki, białka ubij na puszystą pianę. Wmieszaj za pomocą łyżki lub szpatuły do surowego ciasta ziemniaczanego.
  4. Wysmaruj formę masłem, przełóż do środka ciasto. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C - do suchego patyczka. 
  5. Wystudź i przekrój na blaty, przełóż ulubionym kremem, otynkuj i ozdób lub pokryj cukrem pudrem czy też prostym lukrem i podawaj, najlepiej z owocami.

Źródło przepisu: Pularda.com.pl.