Skąd ta podmiana? Odpowiedź jest prosta. Przepis na ten sernik na zimno jest klasyczny, oparty na zwykłym mielonym twarogu (przynajmniej trzy razy, by nie dopuścić do pozostawienia w nim nieprzyjemnych grudek) i nic w nim nie należy zmieniać. Poza jednym składnikiem.

Są nim truskawki. To właśnie z nimi pan Remek przyrządził swego czasu na antenie programu „Rączka gotuje” swój wspaniały sernik na zimno. Palce lizać, sęk w tym że sezon na truskawki już dawno wyhamował...

YouTube, Rączka Gotuje

Mała zmiana w przepisie Remigiusza Rączki na sernik na zimno

Co z tym fantem zrobić? Truskawki mrożone to pod koniec lipca i na początku sierpnia istne faux pas, więc postanowiłem minimalnie zaryzykować i zamienić truskawki na inne owoce – w tym przypadku na borówki. Efekt? Doskonały! 

Ciemne owoce doskonale zagrały z bazą serową autorstwa Rączki, a całość wymagała jeszcze dobrania innej galaretki niż truskawkowa. Ja wybrałem tę o smaku jagodowym.

Przepis na sernik na zimno Remigiusza Rączki

Składniki:

  • 600 g sezonowych owoców (np. borówki lub truskawki)
  • Pół paczki biszkoptów okrągłych
  • 1 kg twarogu mielonego (może być z wiaderka)
  • 2 łyżki żelatyny
  • Pół szklanki śmietanki kremówki
  • Pół szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Kawa lub herbata, ew. rozcieńczony sok z cytryny do nasączenia biszkoptów
  • 1 galaretka o dowolnym smaku (pod owoce)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm. Wyłóż ją folią spożywczą. Na folię wykładaj biszkopty i lekko skrop je naparem kawowym lub herbacianym, ew. wodą z cytryną.
  2. Do rondla wlej pół szklanki mleka. Zagotuj mleko i wsyp do niego żelatynę. Dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  3. Do drugiej miski włóż twaróg, wlej śmietankę, dodaj szklankę cukru pudru, cukier waniliowy. Wymieszaj.
  4. Lekko ciepłe mleko z żelatyną zahartuj odrobiną wymieszanego twarogu. Wlej mieszankę mleczno-żelatynową do masy serowej i dobrze wszystko wymieszaj – można zrobić to za pomocą miksera. 
  5. Wylej masę serową na biszkopty. Część owoców możesz dodać do środka masy serowej, a część wyłożyć na wierzch sernik – te dopiero po wstępnym stężeniu.
  6. Przygotuj galaretkę na wierzch. W tym celu rozpuść ją w ok. 1,5 szklanki wody, czyli w mniejszej ilości niż przewiduje zwykle producent. 
  7. Sernik wstaw do wstępnego stężenia do lodówki. W tym czasie stężeje także lekko galaretka. 
  8. Wyłóż pozostałe owoce na wierzch ciasta i wylej lekko stężałą, zimną galaretkę.
  9. Odstaw sernik do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego!