Skąd ta podmiana? Odpowiedź jest prosta. Przepis na ten sernik na zimno jest klasyczny, oparty na zwykłym mielonym twarogu (przynajmniej trzy razy, by nie dopuścić do pozostawienia w nim nieprzyjemnych grudek) i nic w nim nie należy zmieniać. Poza jednym składnikiem.
Są nim truskawki. To właśnie z nimi pan Remek przyrządził swego czasu na antenie programu „Rączka gotuje” swój wspaniały sernik na zimno. Palce lizać, sęk w tym że sezon na truskawki już dawno wyhamował...
YouTube, Rączka Gotuje
Mała zmiana w przepisie Remigiusza Rączki na sernik na zimno
Co z tym fantem zrobić? Truskawki mrożone to pod koniec lipca i na początku sierpnia istne faux pas, więc postanowiłem minimalnie zaryzykować i zamienić truskawki na inne owoce – w tym przypadku na borówki. Efekt? Doskonały!
Ciemne owoce doskonale zagrały z bazą serową autorstwa Rączki, a całość wymagała jeszcze dobrania innej galaretki niż truskawkowa. Ja wybrałem tę o smaku jagodowym.
Przepis na sernik na zimno Remigiusza Rączki
Składniki:
- 600 g sezonowych owoców (np. borówki lub truskawki)
- Pół paczki biszkoptów okrągłych
- 1 kg twarogu mielonego (może być z wiaderka)
- 2 łyżki żelatyny
- Pół szklanki śmietanki kremówki
- Pół szklanki mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- Kawa lub herbata, ew. rozcieńczony sok z cytryny do nasączenia biszkoptów
- 1 galaretka o dowolnym smaku (pod owoce)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm. Wyłóż ją folią spożywczą. Na folię wykładaj biszkopty i lekko skrop je naparem kawowym lub herbacianym, ew. wodą z cytryną.
- Do rondla wlej pół szklanki mleka. Zagotuj mleko i wsyp do niego żelatynę. Dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Do drugiej miski włóż twaróg, wlej śmietankę, dodaj szklankę cukru pudru, cukier waniliowy. Wymieszaj.
- Lekko ciepłe mleko z żelatyną zahartuj odrobiną wymieszanego twarogu. Wlej mieszankę mleczno-żelatynową do masy serowej i dobrze wszystko wymieszaj – można zrobić to za pomocą miksera.
- Wylej masę serową na biszkopty. Część owoców możesz dodać do środka masy serowej, a część wyłożyć na wierzch sernik – te dopiero po wstępnym stężeniu.
- Przygotuj galaretkę na wierzch. W tym celu rozpuść ją w ok. 1,5 szklanki wody, czyli w mniejszej ilości niż przewiduje zwykle producent.
- Sernik wstaw do wstępnego stężenia do lodówki. W tym czasie stężeje także lekko galaretka.
- Wyłóż pozostałe owoce na wierzch ciasta i wylej lekko stężałą, zimną galaretkę.
- Odstaw sernik do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego!

















