Przepisy siostry Anastazji podbiły serca Polaków już spory czasu temu. Jej receptury zwykle kojarzą się przede wszystkim z tym, że dania i ciasta robione na ich bazie zawsze się udają. Po drugie, zwykle nie należą do specjalnie skomplikowanych. Trzecim walorem tych przepisów są raczej proste składniki.
Jak siostra Anastazja robi krem z cukinii?
W przepisie na zupę krem z cukinii słynna zakonnica tylko trochę odbiega od tego ostatniego prawidła. Zamiast stosować sztuczne wzmacniacze smaku jak kostka rosołowa czy ziarenka smaku, siostra Anastazja stawia na kurki.
Co prawda grzybki te nie należą do najtańszych, ale w obecnym, jesiennym już nieomal czasie jest o nie niemal równie łatwo jak o cukinię, czyli główny składnik całego dania siostry Anastazji.
Efekt połączenia cukinii i kurek jest taki, że ręce same składają się do oklasków. Delikatne warzywo muśnięte grzybową nutą wchodzi na zupełnie inny poziom smaku – i to niezależnie od tego, czy zmiksujemy całość na gładką papkę, czy zachowamy teksturę kurek. Całość „spina” z kolei odrobina słodkiej śmietanki i niezastąpiony w zupach krem serek topiony.
Przepis na zupę krem z cukinii siostry Anastazji
Składniki:
- 4 średnie cukinie
- Większa garść kurek (ok. 20-25 dag)
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 opakowanie serka topionego
- Pół łyżeczki curry
- 250 ml śmietanki o zawartości 30% tłuszczu
- 2 łyżki oleju
- 2 l wody
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Zacznij od obrania marchewek, cebuli i ziemniaków. Jeśli masz młode cukinie, nie musisz ich obierać ani usuwać z nich gniazd nasiennych. Obrane warzywa pokrój na drobniejsze kawałki.
- Pogrzej na patelni olej i wrzuć warzywa. Przesmaż je i podduś. Pod koniec przesmażania dodaj obrany i posiekany czosnek.
- Następnie przełóż warzywa do garnka, wlej wodę. Dopraw przyprawami i gotuj warzywa do miękkości.
- Kurki oczyść, umyj i pokrój na drobniejsze kawałki. Podsmaż na tłuszczu na patelni – podsmażone kurki można dodać do zupy „luzem”, tak, by ich tekstura była wyczuwalna lub zmielić je blenderem razem z innymi składnikami na gładki krem.
- Do zmielonych składników dodaj śmietankę, serek topiony i wymieszaj.
- Podawaj z kleksem śmietany lub w dowolny inny sposób – np. z kawałkami podsmażonej cukinii i grubo mielonym pieprzem.
Smacznego!

















