Zwykła bita śmietana to niby nic wielkiego. Ale gdy dorzucisz do niej pewien niepozorny składnik z ogrodu, zmieni się nie do poznania. Wystarczy dosłownie odrobinka tego dodatku, a smak i zapach będą 300% bardziej wyraziste. Z takim dodatkiem taki tort, ciasto czy inne desery będą wyglądały i smakowały lepiej niż w najdroższej cukierni w mieście.
Mały dodatek, który robi wielką różnicę
Bita śmietana to genialny dodatek do wszystkich deserów, ale czy kiedykolwiek próbowałeś jej z odświeżającym aromatem mięty? Nie chodzi o kilka listków jako ozdoba śmietanowego kleksa tylko miętową nutę bez sztucznych esencji i gotowych ekstraktów. Wystarczą świeże gałązki mięty prosto z grządki lub doniczki, odrobina cukru pudru i klasyczna śmietanka 36%, a powstanie coś absolutnie wyjątkowego. Trzeba tylko poświęcić na to trochę czasu, ale zdecydowanie warto.
Jak zrobić bitą śmietanę o smaku miętowym?
Przepis na bitą śmietanę z miętową nutą nie jest trudny, ale dość czasochłonny, bo przygotowania zajmują aż 2 dni. Oczywiście nie ubijasz śmietany przez 48 godzin, ale jeśli chcesz, żeby dobrze przeszła aromatem mięty, to nie ma tu drogi na skróty. Mięta musi oddać wszystko, co w niej najlepsze – a to oznacza najpierw gotowanie jej w śmietance, a potem porządne chłodzenie całości. Właśnie dzięki temu śmietanka nabiera nie tylko zapachu, ale też naturalnej, świeżej nuty, której nie znajdziesz w żadnym gotowcu. Zobacz, jak zrobić to krok po kroku
Miętowa bita śmietana - przepis
Składniki:
- 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- kilka gałązek świeżej mięty
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Zacznij od wrzucenia mięty do rondelka, ale nie obrywaj listków – całe gałązki są lepsze.
- Wlej śmietankę i postaw na mały ogień. Gdy zacznie się gotować, przytrzymaj ją jeszcze przez jakieś 5 minut, aby mięta oddała do środka cały aromat.
- Po tym czasie zestaw rondel z ognia i odstaw śmietankę do całkowitego ostudzenia. Dopiero potem wstaw ją do lodówki i zostaw tam na całą noc.
- Następnego dnia wyjmij śmietankę z lodówki. Wyłów gałązki mięty i zacznij ubijać. Ubijaj, aż śmietana będzie sztywna i puszysta, a na koniec dodaj cukier puder i jeszcze chwilkę miksuj całość.


















