Jeszcze nigdy nie zawiodłam się na przepisach Ewy Wachowicz. Zawsze świetnie mi się udają, a cała rodzina jest zachwycona. Robiłam już wiele razy desery, przetwory i dania obiadowe według inspiracji pani Wachowicz, ale ten przepis na grzybki marynowane w musztardzie absolutnie skradł moje serce. Dzięki nietypowej marynacie i zaprawie, grzybki nabierają niepowtarzalnego smaku. Na pewno nikt już nie będzie narzekał, że w słoikach było za dużo octu, które przyćmiły leśny smak grzybów. Musztardowy sosik to smakowita okrasa.
Sekret smaku grzybów Ewy Wachowicz
Sekret głębi smaku tych grzybów jest podwójny - najpierw Wachowicz gotuje grzybki w gorącej marynacie z octu, wody i przypraw. Dopiero potem dodatkowo szykuje aromatyczną zaprawę z musztardy i oleju, której już nie podgotowuje. Ugotowane w marynacie grzyby miesza z musztardową zaprawą i przekłada do słoików. Dzięki temu gotowe przetwory są tak pyszne.
Przepis na grzyby w musztardzie według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 600 g grzybów leśnych (ja użyłam maślaków, ale dobrze sprawdzą się też prawdziwki albo podgrzybki)
- 4 papryki (dowolnego koloru, dodatek opcjonalny)
Marynata:
- 150 ml octu 10%
- 200 ml wody
- łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 6 liści laurowych
- 10 ziarenek pieprzu
Zaprawa:
- ok. 180 g musztardy Dijon
- 200 ml oleju
- ok. 180 g musztardy miodowej
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść dokładnie. Jeśli są duże, pokrój je na mniejsze kawałki. Małe możesz zostawić w całości.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na malutkie kawałeczki.
- Do garnka wlej ocet, wodę, dodaj sól, cukier, liście laurowe i pieprz. Zagotuj.
- Do wrzącej marynaty wrzuć pokrojone grzyby i paprykę. Gotuj przez mniej więcej 10 minut.
- Ugotowane grzyby i paprykę odcedź z marynaty.
- Wystudzone grzyby i paprykę wymieszaj z zaprawą. W dużej misce wymieszaj obie musztardy oraz olej. Dołącz grzyby i paprykę, dokładnie wymieszaj.
- Przekładaj do wyparzonych i osuszonych słoików. Mocno zakręć. W ciemnym miejscu przechowuj przez 12 miesięcy.
Do czego pasują takie grzybki?
Grzybki marynowane w musztardzie możesz serwować dokładnie tak samo, jak klasyczne grzyby marynowane. Świetnie pasują do pieczonych mięs albo jako przekąska do pieczywa. Staną się elegancką przystawką, gdy szykujesz stół dla gości. Dobrze komponują się z daniami z grilla, a mój mąż lubi je jeść po prostu do obiadu - z mięsem i ziemniaczkami świetnie zastąpią ogórki kiszone. Ostatnio podałam grzybki w musztardzie jako efektowny dodatek do deski serów.

















