Wszyscy kochamy lody, a ich smaków przybywa z każdym rokiem. Kiedyś wystarczyły wanilia, truskawka i czekolada, ale potem w lodziarniach pojawiła się pistacja, solony karmel czy palone masło, które dziś biją rekordy popularności.

To jednak wciąż nie wszystko, bo jeśli chcesz zaskoczyć swoje kubki smakowe, możesz sięgnąć po lody o smaku...sera. Brzmi to co najmniej dziwnie, ale spróbuj ich chociaż raz, a już nie wrócisz do klasyki.

Lody o smaku sera - nietypowa nowość w lodziarniach

W budce z lodami zawsze prosisz o gałkę waniliowych czy pistacjowych? W tym roku spróbuj czegoś nowego. W całej Europie robi się teraz lody, które nie mają nic wspólnego z mdłą słodyczą. Najnowszy hit to lody serowe - lekko słone, z orzechową nutą i idealnie kremową konsystencją. Już sam ten pomysł brzmi dość egzotycznie, ale okazuje się, że serowe lody zaskakują na każdym poziomie i właśnie to sprawia, że zdobywają serca (i języki) smakoszy z całej Europy.

We Włoszech lody z gorgonzolą z orzechami włoskimi to hit sezonu. Z kolei w Skandynawii hitem są lody z brunostem, czyli karmelizowanym, brązowym serem z Norwegii. Dlaczego to działa? Wbrew pozorom, połączenie sera i słodyczy wcale nie jest dziwne. Przecież jemy sery z konfiturą, gruszką, miodem, winogronami. Lody serowe wpisują się w ten sam smakowy kod. Ser nadaje im kremowości, głębi i wytrawnego tła, które świetnie kontrastuje z dodatkami.

Polski twaróg w nowej odsłonie

A jak to wygląda u nas? Póki co nieśmiało, ale pierwsze lody serowe można już złapać w kilku warszawskich czy krakowskich lodziarniach rzemieślniczych. Najczęściej w wersji z naszym poczciwym twarogiem, choć pojawiają się też wariacje z pleśniowym lazurem. 

Ten trend pasuje do polskich kubków smakowych bardziej, niż mogłoby się wydawać, bo przecież uwielbiamy serniki, naleśniki z twarogiem, pierogi z serem, a lody serowe to naturalna kontynuacja tych smaków – tylko podana w innej, zimnej wersji.

Zrób lody sam, jeśli lodziarnia nie nadąża

Jeśli więc masz ochotę spróbować czegoś nowego, rozejrzyj się po lokalnych lodziarniach. A nawet gdyby okazało się, że w twoim mieście jeszcze nie ma lodów z serem, to jeszcze nic straconego. Możesz zrobić je w domu. Wystarczy zakasać rękawy i chwycić za blender.

Na początek spróbuj połączenia serka mascarpone z gorgonzolą i gruszką, a jeśli szukasz czegoś jeszcze ciekawszego, zdecyduj się na lody z koziego sera i pieczonego buraka.