Kiedy robi się gorąco, na balkonach, w ogrodach, na piknikach czy też imieninach Karoliny lub Marii zaczynają królować wszelkie serniczki na zimno z owocami. Cieszą się uznaniem nie tylko dlatego, że są dobrze schłodzone, że mają sezonowe składniki, ale także ze względu na swoją kremową konsystencję. Od tradycyjnych wakacyjnych deserów bez pieczenia kostka sernikowa z borówkami nie odstaje ani odrobinę, a na dodatek nie wymaga użycia żelatyny ani innych popularnych stabilizatorów. Orzeźwia po stokroć, bo wyraźnie smakuje cytryną. Sok i skórka tego owocu pełnią też inne ważne zadanie.  

Dlaczego kostka sernikowa na zimno nie potrzebuje żelatyny?

Sernik na zimno może powstać z serków homogenizowanych, twarogu z wiaderka albo śmietanki i mascarpone, ale każda wersja ma jedną wspólną cechę. Przepis każde dolać do masy rozpuszczoną galaretkę owocową lub żelatynę, żeby deser zgęstniał i nie rozpływał się w upałach. Jeśli zawsze irytowała cię ta charakterystyczna żelkowa konsystencja, cytrynowo-borówkowa kostka sernikowa to zdecydowanie coś dla ciebie. Do jej zrobienia nie jest potrzebny żaden tradycyjny usztywniacz.

Deser powstaje na bazie kremowego serka śmietankowego, który sam w sobie jest dosyć gęsty i zwarty. Ale, by masa stała się lżejsza i puchata, połączysz go jeszcze z bitą śmietaną. A ta nie rozpłynie się, bo serek działa jak naturalny stabilizator, podobnie jak mascarpone. Otula pęcherzyki powietrza, które nadają deserowi lekkości, i nie pozwala im uciec. 

Ogromne znaczenie ma dodanie soku i skórki z cytryny do masy. Nie tylko odpowiadają one za orzeźwiający smak sernika, ale także pozwalają usztywnić masę. To działa podobnie jak w przypadku prostego deseru lemon posset – kwas zawarty w owocu ścina białka i stabilizuje krem. 

Kostka sernikowa z borówkami bez pieczenia – przepis

Składniki:

  • 5 łyżek masła
  • 1 szklanka rozdrobnionych herbatników (około 110 g ciastek)
  • 450 g kremowego serka śmietankowego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 300 g borówek

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz borówki. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Wyjmij serek śmietankowy z lodówki odpowiednio wcześniej, by był miękki, kiedy zaczniesz go miksować. Roztop masło i przestudź je.
  2. Wyłóż foremkę o wymiarach 22 x 22 cm pergaminem. 
  3. Rozdrobnij herbatniki na okruszki. Możesz to zrobić w malakserze, używając trybu pulsacyjnego, lub włożyć je do woreczka strunowego i rozbić wałkiem. 
  4. Połącz masło z herbatnikami. Wyłóż na dno foremki. Rozprowadź i dociśnij, żeby powstał równy spód. Wstaw blaszkę do lodówki.
  5. Ubij schłodzoną śmietanę kremówkę na puch.
  6. Utrzyj serek śmietankowy z cukrem pudrem (najlepiej wcześniej przesianym) na jednolitą masę. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Delikatnie wmieszaj bitą śmietanę za pomocą szpatułki.
  7. Wyłóż masę na spód z herbatników. Powciskaj borówki. Przykryj sernik i schładzaj go przez co najmniej 3 godziny w lodówce lub do czasu, gdy stężeje.