Można powiedzieć, że to ciasto jest podwójnie niewidzialne. Po pierwsze dlatego, że na pierwszy rzut oka w ogóle nie widać zatopionych w nim owoców. To zasługa 1 czynności. A po drugie, ponieważ znika z blaszki, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Szast-prast i go nie ma. Upiecz je dla swojej rodziny na weekend, a przekonasz się, że po paru chwilach na talerzykach nie zostanie nawet okruszek i ciasto dosłownie - stanie się niewidzialne.
O co chodzi z niewidzialnym ciastem z jabłkami?
Inspiracją do powstania tego przepisu jest francuski przysmak gâteau invisible, czyli niewidzialne ciasto jabłkowe. Cały myk polega tu na tym, by odpowiednio cienko pokroić owoce. Dzięki temu zatopią się w masie i staną prawie niewidoczne. To jedyna trudność tego przepisu, bo pozostałe kroki przygotowania są banalne. Słodko-kwaśny smak cieniutkich plasterków jabłka gra tu pierwsze skrzypce (no, może nie tyle pierwsze, co ex aequo z czekoladą!) i znacząco wpływa na konsystencję wypieku (ciasto jest bardzo wilgotne w środku), a jednocześnie „stapia się” z pozostałymi składnikami. Jeśli jesteś ciekaw przepisu na klasyczne gâteau invisible, zajrzyj do naszego wcześniejszego artykułu.
Niewidzialne ciasto czekoladowe możesz również przygotować z jesiennymi gruszkami. Wybierz owoce twardych i słodkich odmian, np. lukasówka, bonkreta williamsa, konferencja. Gruszki trzeba pokroić dokładnie tak samo, jak jabłka: jak najcieniej.
Fot. Getty/iStock, Galina Loginova
Przepis na niewidzialne ciasto czekoladowe z jabłkami
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
- ok. 500 g twardych jabłek (np. ligol)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 3 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 50 g groszków czekoladowych (lub drobno posiekanej czekolady deserowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 duża szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Odstaw do przestygnięcia.
- Kiedy rozpuszczona czekolada przestygnie do temperatury pokojowej, dodaj brązowy cukier, sól, cynamon, wbij jajka i zmiksuj na gładką masę.
- Następnie wsyp do masy przesianą mąkę, dodaj kakao oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj składniki do połączenia.
- Dodaj groszki czekoladowe (lub posiekaną czekoladę) i wymieszaj masę ponownie rózgą kuchenną.
- Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Możesz to zrobić ostrym nożem, ja zazwyczaj kroję je na mandolinie do warzyw i owoców, ustawiając jej ostrza na najcieńszą opcję.
- Dodaj jabłka do masy.
- Delikatnie wymieszaj całość szpatułką.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj z wierzchu szpatułką.
- Ciasto z jabłkami piecz w piekarniku na środkowej półce (w opcji: góra-dół) w temperaturze 180°C przez ok. 30-40 minut. Po 35 minutach sprawdź środek patyczkiem - jeśli będzie suchy, wypiek jest gotowy.
Niewidzialne ciasto z jabłkami i czekoladą nie potrzebuje specjalnych dodatków, żeby zachwycać smakiem. Jednak, jeśli chcesz, możesz je dodatkowo ozdobić np.
- domową polewą czekoladową
- solonym karmelem i pokruszonymi orzechami
- cukrem pudrem
- polewą z białej czekolady posypanej cukrem cynamonowym
Smacznego!
















