Można powiedzieć, że to ciasto jest podwójnie niewidzialne. Po pierwsze dlatego, że na pierwszy rzut oka w ogóle nie widać zatopionych w nim owoców. To zasługa 1 czynności. A po drugie, ponieważ znika z blaszki, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Szast-prast i go nie ma. Upiecz je dla swojej rodziny na weekend, a przekonasz się, że po paru chwilach na talerzykach nie zostanie nawet okruszek i ciasto dosłownie - stanie się niewidzialne. 

O co chodzi z niewidzialnym ciastem z jabłkami?

Inspiracją do powstania tego przepisu jest francuski przysmak gâteau invisible, czyli niewidzialne ciasto jabłkowe. Cały myk polega tu na tym, by odpowiednio cienko pokroić owoce. Dzięki temu zatopią się w masie i staną prawie niewidoczne. To jedyna trudność tego przepisu, bo pozostałe kroki przygotowania są banalne. Słodko-kwaśny smak cieniutkich plasterków jabłka gra tu pierwsze skrzypce (no, może nie tyle pierwsze, co ex aequo z czekoladą!) i znacząco wpływa na konsystencję wypieku (ciasto jest bardzo wilgotne w środku), a jednocześnie „stapia się” z pozostałymi składnikami. Jeśli jesteś ciekaw przepisu na klasyczne gâteau invisible, zajrzyj do naszego wcześniejszego artykułu

Niewidzialne ciasto czekoladowe możesz również przygotować z jesiennymi gruszkami. Wybierz owoce twardych i słodkich odmian, np. lukasówka, bonkreta williamsa, konferencja. Gruszki trzeba pokroić dokładnie tak samo, jak jabłka: jak najcieniej

Fot. Getty/iStock, Galina Loginova

Przepis na niewidzialne ciasto czekoladowe z jabłkami

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):

  • ok. 500 g twardych jabłek (np. ligol)
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 80 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 50 g groszków czekoladowych (lub drobno posiekanej czekolady deserowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 duża szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Kiedy rozpuszczona czekolada przestygnie do temperatury pokojowej, dodaj brązowy cukier, sól, cynamon, wbij jajka i zmiksuj na gładką masę.
  3. Następnie wsyp do masy przesianą mąkę, dodaj kakao oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj składniki do połączenia.
  4. Dodaj groszki czekoladowe (lub posiekaną czekoladę) i wymieszaj masę ponownie rózgą kuchenną.
  5. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Możesz to zrobić ostrym nożem, ja zazwyczaj kroję je na mandolinie do warzyw i owoców, ustawiając jej ostrza na najcieńszą opcję. 
  6. Dodaj jabłka do masy.
  7. Delikatnie wymieszaj całość szpatułką. 
  8. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj z wierzchu szpatułką.
  9. Ciasto z jabłkami piecz w piekarniku na środkowej półce (w opcji: góra-dół) w temperaturze 180°C przez ok. 30-40 minut. Po 35 minutach sprawdź środek patyczkiem - jeśli będzie suchy, wypiek jest gotowy. 

Niewidzialne ciasto z jabłkami i czekoladą nie potrzebuje specjalnych dodatków, żeby zachwycać smakiem. Jednak, jeśli chcesz, możesz je dodatkowo ozdobić np.

  • domową polewą czekoladową
  • solonym karmelem i pokruszonymi orzechami
  • cukrem pudrem 
  • polewą z białej czekolady posypanej cukrem cynamonowym

Smacznego!