Toskańska zupa pomidorowa z chlebem jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a przepis przydaje się, kiedy nie wiesz, co zrobić z czerstwym pieczywem. Oprócz tego potrzebne będą tylko podstawowe aromatyczne składniki włoskiej kuchni, takie jak oliwa, czosnek i bazylia.
Potrawa może być całkiem gęsta i prezentować się jak warzywny gulasz, lub nieco rzadsza, jak sycąca zupa krem z grzankami. Co ciekawe, pappa al pomodoro świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i w formie chłodnika na gorące letnie dni.
Pappa al pomodoro - zupa chlebowa z bogatą tradycją
Korzeni pappa al pomodoro można doszukiwać się jeszcze w czasach antycznych, bowiem niemal od zawsze była „chłopskim jadłem" i sposobem na tani posiłek. Została spopularyzowana na początku XX wieku i na dobre zagościła w toskańskiej domowej kuchni.
A skoro już o sycącym wypełnieniu z pieczywa mowa, we Włoszech spotkasz także inne podobne daniaj, jak ribollita, minestra di pane i acquacotta. Ta ostatnia przypomina nawet podobną legendę co portugalska zupa z kamienia.
Ale gotowanie zupy z czerstwego chleba to tradycja nie tylko włoska. Wszyscy znają przecież śląską wodzionkę, a podobne potrawy da się znaleźć w wielu krajach świata. Na przykład w Danii jada się øllebrød z pieczywa żytniego i piwa. O dziwo często jedzona jest na śniadanie, nie na obiad, zamiast owsianki. A gdy zajrzeć na drugi koniec świata, można się przekonać, ze zupę chlebową robi się i w Chinach – paomo co prawda ma też mięsną wkładkę, ale ważnym składnikiem jest przyrządzany na parze rodzaj podpłomyka.
Zupa chlebowa to rozkoszny powrót do korzeni i żadne danie z restauracji nie będzie smakować tak dobrze, jak ta najprostsza potrawa przyrządzona w domu. Wypróbuj wersji z pomidorami. Nie zapomnij o garści bazylii – pozornie błahy składnik robi dużą różnicę, zwłaszcza gdy przygotowujesz zupę latem. Sprawdź nasz przepis poniżej.
Przepis na pappa al pomodoro
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 4 kromki chleba
- 2 kg pomidorów lub pomidory krojone z puszki
- 300 ml rosołu
- oliwa (do smażenia czosnku i do skropienia potrawy)
- sól i pieprz
- listki bazylii
- parmezan do dekoracji
Przygotowanie:
- Posiekaj czosnek i podsmaż go lekko na oliwie, tak by uwolnił aromat, ale się nie zrumienił.
- Jeśli używasz świeżych pomidorów, sparz je, obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Pogotuj przez chwilę, żeby sos lekko zgęstniał.
- Pokrój chleb w kromki o grubości około 1 cm.
- Wlej do pomidorów 300 ml rosołu lub bulionu warzywnego. Dodaj świeże listki bazylii. Włóż kromki chleba. Przykryj garnek i poczekaj około 10–15 minut, aż pieczywo wchłonie sos.
- Rozgnieć chleb widelcem, żeby powstała papka. W razie potrzeby dolej więcej bulionu i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem skrop toskańską zupę pomidorową z chlebem dodatkową porcją oliwy i posyp startym parmezanem.
Inne pomysły na nietypową pomidorową
Nie ma to jak klasyczna zupa pomidorowa z ryżem, która kojarzy się z ciepłem domowej kuchni, ale czasem każdego nachodzi ochota, żeby urozmaicić lub zmodyfikować tradycyjne dania. Jeśli wypróbowałeś już pappa al pomodoro i masz chęć, by dalej eksperymentować w temacie pomidorówki w innych wersjach, mamy dla ciebie kilka propozycji:
- zupę pomidorową z ciecierzycą – zamiast ryżu lub makaronu są tu sycące, białkowe strączki. To świetna propozycja niskowęglodowanowa.
- krem z pieczonych pomidorów – warto tu dorzucić też pieczoną paprykę, a nawet bakłażany, by nadać potrawie głębi smaku. Razem z warzywami piecz też czosnek. Kiedy staje się złotobrązowy, zyskuje też charakterystyczny słodki smak.
- salmorejo, czyli andaluzyjski chłodnik z pomidorów – gdy latem najdzie cię ochota na coś sycącego, a jednocześnie orzeźwiającego. Podaje się go z posiekanym jajkiem i szynką.
Źródło: instagram.com/throwback_pasta


















