Ta sałatka to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia. Winogrona wyglądają przepięknie, ale pod nimi skrywa się jeszcze wiele innych smakowitych składników, które tworzą idealną kompozycję. To danie świetnie sprawdzi się na święta oraz wszelkie inne rodzinne spotkania i nie pogardziłaby nim nawet sama Audrey Hepburn, grająca kultową rolę w "Śniadaniu u Tiffany'ego". Zobacz dokładny przepis i poczuj się jak gwiazda, serwując sobie taki posiłek.
Sałatka Tiffany - z czym to się je?
Sałatka Tiffany jest nie tylko pyszna ale i pięknie prezentuje się na stole, choć sam przepis wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Delikatny kurczak, kremowy majonez, chrupiące orzechy i słodkie winogrona – wszystko to tworzy niepowtarzalną kompozycję smakową, ale ważne jest to, aby wybrać jakościowe produkty i odpowiednio przygotować każdą z warstw. Zobacz, na co należy zwrócić uwagę, aby całość wyglądała i smakowała idealnie.
Jak zrobić sałatkę Tiffany?
Mięso z kurczaka trzeba najpierw zamarynować w curry i podsmażyć, a jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechów włoskich koniecznie należy najpierw spróbować, bo mogą być zjełczałe, a to zepsuje calutką sałatkę. Jeśli wszystko jest z nimi w porządku, warto dodatkowo podprażyć je na suchej patelni, a dzięki temu nabiorą znacznie więcej smaku i aromatu.
Ważne są też winogrona, które powinny być świeże i mieć gładką skórkę, dzięki czemu będą ładnie wyglądać na wierzchu sałatki. Wybieraj również dobrej jakości ser żółty – najlepiej ten o średniej twardości, który będzie łatwy do starcia, ale i nie rozpuści się za szybko.
Poza tym trzeba mieć na uwadze, że po złożeniu sałatki, musi ona przez kilka godzin „odpocząć” w lodówce, aby smaki się połączyły, więc jeśli chcesz zaoszczędzić czas, najlepiej zrobić ją wieczorem, a rano tylko udekorować winogronami.
Sałatka Tiffany - przepis
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 4 jajka na twardo
- 150 g tartego sera żółtego
- garść orzechów włoskich
- 6 łyżek majonezu
- 1 kiść winogron (jasne lub ciemne)
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój kurczaka w kostkę i posyp solą oraz curry. Dokładnie natrzyj mięso przyprawami i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- W tym czasie zetrzyj na tarce jajka na twardo oraz ser żółty, a także umyj winogrona, pokrój je na połówki i usuń pestki. Orzechy włoskie lekko posiekaj i podpraż na suchej patelni.
- Zamarynowanego w curry kurczaka podsmaż na oleju aż będzie rumiany i złocisty. Po usmażeniu odstaw go do wystudzenia.
- Zacznij składać sałatkę od warstwy kurczaka. Następnie posmaruj go 2 łyżkami majonezu i posyp połową prażonych orzechów. Na tym wyłóż starte na grubych oczkach jajka, ponownie posmaruj całość 2 łyżkami majonezem i znów posyp orzechami. Na to wysyp ser żółty i znów posmaruj go resztą majonezu. Na samej górze ułóż połówki winogron, przykrywając nimi calutką sałatkę.
- Gotowa sałatka Tiffany powinna poleżeć w lodówce co najmniej godzinę, a najlepiej kilka godzin, aby smaki dobrze się przegryzły.
Jak podkręcić sałatkę Tiffany?
Sałatkę Tiffany możesz dowolnie modyfikować, by dopasować ją do własnych upodobań lub dostępnych składników. Zamiast smażonej pierś kurczaka, możesz użyć kurczaka wędzonego, które nada sałatce bardziej wyrazisty smak. Zamiast orzechów włoskich, możesz wybrać inne orzechy, np. migdały czy nerkowce, które są nieco delikatniejsze w smaku.
A jeśli chodzi o sos, to majonez warto wymieszać pół na pół z jogurtem greckim, szczególnie jeśli zależy ci na mniej kalorycznej wersji. Można też eksperymentować z różnymi rodzajami sera, np. z serem pleśniowym, jeśli lubisz intensywniejszy smak.


















