Latem uwielbiam korzystać z ogródkowych i działkowych darów: szczypiorku, ogórków, mięty czy natki. I to właśnie z nich wyczaruję sałatkę, która idealnie sprawdza się i na lunch, i jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Kuskus robi tu za bazę, ale to warzywa i zioła grają pierwsze skrzypce. Szybka do zrobienia, łatwa do zapakowania, a smakuje lepiej niż w niejednym hotelowym bufecie - nawet na all inclusive. Nic latem nie pachnie tak dobrze, jak polska mięta. Marokańczycy również ją kochają i robią z niej mocno słodzoną herbatę, która na dłuższą metę wspaniale chłodzi.

Jak przygotować kuskus do sałatki marokańskiej?

Kuskus to idealna baza na szybkie dania, bo nie trzeba go gotować – wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać, aż wchłonie wodę i napęcznieje. Możesz też przygotować go wcześniej i więcej, nawet 1-2 dni przed robieniem sałatki. Dobrze przechowuje się w lodówce, pod przykryciem (chętnie chłonie smaki i zapachy innych składników).

Będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli zalejesz go gorącym bulionem. Bulion, w którym moczy się kuskus, dodatkowo możesz zabarwić odrobiną kurkumy - nabierze słonecznego koloru. 

Przepis na sałatkę z kuskusem

Składniki

  • 100 g suchego kuskusu
  • 1 duży ogórek gruntowy lub 1/2 długiego ogórka
  • 2 pomidory (najlepiej mięsiste, odmiany gargamel, bawole serce lub 4 rzymskie)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść natki pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Wsyp kuskus do miski i zalej go wrzątkiem – powinno być go tyle, żeby woda przykryła ziarna na ok. 1 cm. Przykryj talerzykiem i odstaw. Czas namaczania sprawdź na opakowaniu. Z reguły wystarczy 5-7 minut.
  2. W tym czasie umyj i pokrój warzywa. Ogórka obierz tylko częściowo – zostaw trochę skórki dla lepszej chrupkości. Przekrój wzdłuż, wydrąż gniazda nasienne ze środka i pokrój resztę w drobną kostkę.
  3. Pomidory pokrój w drobną kostkę. Jeśli są bardzo wodniste, usuń część gniazd nasiennych.
  4. Paprykę pokrój w cienkie paseczki, a potem w małą kostkę.
  5. Posiekaj drobno natkę i miętę. Jeśli nie lubisz zbyt intensywnego smaku mięty, ogranicz się do kilku listków.
  6. Przemieszaj kuskus widelcem, dodaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  7. Dorzuć warzywa i zioła. Wymieszaj delikatnie, najlepiej łyżką drewnianą albo dłońmi, żeby nie rozgnieść składników.
  8. Odłóż na 10 minut, żeby smaki się przegryzły. Podawaj lekko schłodzoną lub w temperaturze pokojowej.

Co możesz podkręcić w tym przepisie?

Zamiast klasycznego kuskusu możesz wykorzystać drobnoziarnisty bulgur (również się go zalewa) albo nawet komosy ryżowej, jeśli chcesz zwiększyć ilość białka. Komosę trzeba jednak ugotować. Pomidory możesz wymienić na koktajlowe – są mniej wodniste i z reguły słodsze. Jeśli nie przepadasz za miętą, możesz dokroić większą ilość natki lub zastąpić ją kolendrą. Jeśli zależy ci na wersji bardziej sycącej, obiadowej wersji tej sałatki, dodaj do niej trochę:

  • ciecierzycy ze słoika lub z puszki
  • soczewicy
  • podsmażonego wcześniej kurczaka
  • tuńczyka z puszki

Ciekawym, bliskowschodnim dodatkiem będą soczyste, słodko-kwaśne ziarenka granatu – nie tylko dla koloru, ale i kontrastu smakowego. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, posyp sałatkę odrobiną suszonych płatków chili. A jeśli wolisz łagodniej, 1 łyżeczka miodu zrównoważy kwasowość.