Jajka faszerowane z ciasta francuskiego to przekąska-marzenie, dla zwolenników tej bazy do wypieków. Zazwyczaj zawija się w ciasto ślimaczki z serem i szynką, ale na Wielkanoc warto trochę ruszyć głową, pobudzić wyobraźnię i nadać mu inny kształt.
Ciasto francuskie wypełnione po upieczeniu kremową pastą zastąpi zwykłe faszerowane jajka. Przyjemnie chrupie z zewnątrz, a w środku ma wyraziste nadzienie z odrobiną chrzanu.
Jak zrobić jajka faszerowane na Wielkanoc?
Zanim przejdziemy jednak do przepisu, chwila przerwy na kilka uwag o jajkach faszerowanych. Są one bowiem przekąską, która często gości na imprezach i spotkaniach rodzinnych, nie tylko sezonowo. W najprostszej wersji mają nadzienie z żółtek rozgniecionych i wymieszanych z majonezem i musztardą.
Często wypełniają je pieczarki lub tuńczyk. Ale gdy podajesz je na Wielkanoc, dobrze jest trochę je podrasować. Możesz to zrobić na różne sposoby, nie tylko modyfikując farsz, ale także zmieniając wygląd białka. Oto kilka propozycji:
- jajka faszerowane sałatką śledziową – nie tylko mają pysznie słone, typowo polskie nadzienie, ale też pięknie wyglądają, bo kryją się tam intensywnie czerwone buraki.
- jajka faszerowane awokado i szpinakiem – soczyście zielone nadzienie idealnie wpisuje się w wielkanocne zwyczaje. Będą jeszcze piękniejsze, gdy udekorujesz je rzeżuchą.
- jajka w różowym płaszczyku – farbowane burakami, pięknie prezentują się koło sałatki śledziowej i pasztetów, możesz nadziać je dowolnie.
- jajka faszerowane sałatką jarzynową – połączenie dwóch klasycznych przystawek. Takie jajka są niezwykle kolorowe, udekorowane zielonym groszkiem, idealne na Wielkanoc.
Jajka faszerowane z ciasta francuskiego – przepis
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 3 jajka + 1 do posmarowania ciasta
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu
- sezam
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Wytnij z ciasta francuskiego owalne kształty. Z połowy uzyskanych w ten sposób jajek wytnij mniejsze okręgi (tam, gdzie byłoby żółtko).
- Nakłuj ciasto widelcem. Na całe „jajka" nałóż te z wyciętym środkiem. Posmaruj wszystkie elementy rozmąconym jajkiem. Obsyp białym sezamem. Piecz w 200℃ przez około 15 minut, do czasu, gdy ciasto się lekko zarumieni i stanie się chrupiące.
- Ugotuj jajka na twardo, ostudź je i obierz. Zetrzyj całe (nie tylko żółtka) na małych oczkach tarki. Możesz też rozgnieść je widelcem lub rozdrobnić w malakserze. Dodaj majonez i chrzan. Wymieszaj na pastę.
- Przełóż masę do rękawa i wyciśnij ją we wgłębienia jajek z ciasta. Na wierzch połóż najmniejszy element – wycięte wcześniej kółeczko. Ciasto francuskie z pastą jajeczną udekoruj na koniec natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Źródło: instagram.com/wiesia_gotuje

















