Jajka faszerowane z ciasta francuskiego to przekąska-marzenie, dla zwolenników tej bazy do wypieków. Zazwyczaj zawija się w ciasto ślimaczki z serem i szynką, ale na Wielkanoc warto trochę ruszyć głową, pobudzić wyobraźnię i nadać mu inny kształt.

Ciasto francuskie wypełnione po upieczeniu kremową pastą zastąpi zwykłe faszerowane jajka. Przyjemnie chrupie z zewnątrz, a w środku ma wyraziste nadzienie z odrobiną chrzanu

Jak zrobić jajka faszerowane na Wielkanoc?

Zanim przejdziemy jednak do przepisu, chwila przerwy na kilka uwag o jajkach faszerowanych. Są one bowiem przekąską, która często gości na imprezach i spotkaniach rodzinnych, nie tylko sezonowo. W najprostszej wersji mają nadzienie z żółtek rozgniecionych i wymieszanych z majonezem i musztardą.

Często wypełniają je pieczarki lub tuńczyk. Ale gdy podajesz je na Wielkanoc, dobrze jest trochę je podrasować. Możesz to zrobić na różne sposoby, nie tylko modyfikując farsz, ale także zmieniając wygląd białka. Oto kilka propozycji:

Jajka faszerowane z ciasta francuskiego – przepis

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 3 jajka + 1 do posmarowania ciasta
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sezam
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Wytnij z ciasta francuskiego owalne kształty. Z połowy uzyskanych w ten sposób jajek wytnij mniejsze okręgi (tam, gdzie byłoby żółtko). 
  2. Nakłuj ciasto widelcem. Na całe „jajka" nałóż te z wyciętym środkiem. Posmaruj wszystkie elementy rozmąconym jajkiem. Obsyp białym sezamem. Piecz w 200℃ przez około 15 minut, do czasu, gdy ciasto się lekko zarumieni i stanie się chrupiące.
  3. Ugotuj jajka na twardo, ostudź je i obierz. Zetrzyj całe (nie tylko żółtka) na małych oczkach tarki. Możesz też rozgnieść je widelcem lub rozdrobnić w malakserze. Dodaj majonez i chrzan. Wymieszaj na pastę. 
  4. Przełóż masę do rękawa i wyciśnij ją we wgłębienia jajek z ciasta. Na wierzch połóż najmniejszy element – wycięte wcześniej kółeczko. Ciasto francuskie z pastą jajeczną udekoruj na koniec natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Źródło: instagram.com/wiesia_gotuje