Bez masła trudno wyobrazić sobie nie tylko codzienne kanapki czy tosty, ale też organizację świąt czy większych rodzinnych imprez. Ma ono znaczenie dla ciasta kruchego, przydaje się do ciasteczek, smażymy też na nim często ryby i używamy do sosów. Zastosowań jest tyle, że trudno dziwić się zapasom w sklepowych koszykach, gdy tylko pojawia się w promocji. Zapewnij sobie najlepsze, jakie można dostać.
Najlepsze masło wg niemieckich ekspertów
Niemiecka organizacja Stiftung Warentest przyznaje najlepszym produktom specjalne oznaczenia. Testowano 30 różnych maseł: zarówno solonych, jak i bez dodatku soli, z dyskontów i innych supermarketów również. Podczas badań brano pod uwagę nie tylko smak, ale także wygląd, skład, opakowanie, ewentualną obecność szkodliwych substancji oraz łatwość rozsmarowywania. Nie wszystkie można kupić w Polsce, ale podium w kategorii maseł dyskontowych zdobyło masło dostępne w Lidlu.
Masło marki własnej Milbona BIO zdobyło łączną notę 1,7 - dzięki czemu zostało uznane za najlepsze. Eksperci docenili również masło marki własnej Aldi (Milsani). Docenione też zostały masła ze sklepów, których w Polsce nie ma: Rewe i Edeka.
Jak wybrać najlepsze masło w sklepie?
Autentyczne masło rozpoznasz po kilku charakterystycznych cechach. Podczas zakupów sprawdzaj:
- skład
Prawdziwe masło powstaje wyłącznie z mleka lub śmietany. Jedno lub drugie powinno być składnikiem wiodącym na opakowaniu. Wg najnowszych przepisów UE masłem może być nazywany wyłącznie produkt pochodzenia zwierzęcego. Aby masło mogło nazywać się na opakowaniu masłem, nie może mieć domieszek tłuszczów roślinnych. Miks maślany w opakowaniu identycznym, co zwykłe masło, nie jest masłem.
Prawdziwe masło będzie zawierać od 80 do 90% tłuszczu mlecznego i nie więcej niż 16% wody oraz 2% suchej masy beztłuszczowej. Większa ilość wody oznacza, że masło jest niższej jakości - tańsze, ale z drugiej strony mniej wydajne i smaczne.
- kolor i konsystencję
Blady kolor masła wynika z tego, co jadły krowy podczas wypasu. Zimowe masło często jest bledsze niż wiosenne i letnie. Aby poprawić kolor, producenci mogą użyć beta-karotenu (E160a na opakowaniu). Masło zawiera też go naturalnie. Nie zmienia on więc jakości masła, a jedynie jego kolor - z bladego waniliowego na apetyczny jasnożółty. Nie powinno ono jednak być intensywnie żółte, bo to może świadczyć o obecności innych barwników.
Czerwoną flagą dla masła może być miękka konsystencja w lodówce. Spróbuj wbić lekko opuszek w kostkę masła jeszcze w sklepie. Jeśli wchodzi bez problemu, może to oznaczać, że masło zawiera niedozwolone tłuszcze roślinne (a więc nie jest prawdziwym masłem).
- cenę
1 kg masła powstaje z ok. 22 l mleka. Biorąc pod uwagę ten przelicznik, autentyczne masło nie będzie supertanie (z wyjątkiem czasowej promocji, ale nawet podczas niej cena masła raczej nigdy nie spadnie poniżej rentownego poziomu).
















