Większość Europejczyków jest przyzwyczajona do serów francuskich, włoskich, holenderskich i ewentualnie szwajcarskich czy niemieckich. Mało kto bierze pod uwagę czy w ogóle zna wyroby z mniejszych, choć nie mniej zaawansowanych w produkcji krajów, takich jak Polska. Ktokolwiek jednak spróbuje słynnego oscypka czy sera korycińskiego, zmienia zdanie. Polacy pokazali na wielkim międzynarodowym konkursie żywności w Lyonie (Concours Lyon), co potrafią. W kategorii Serów i Produktów mlecznych polscy serowarzy zajęli łącznie aż 8 miejsc. Jest się czym pochwalić, szczególnie że klasyfikacja i rywalizacja była naprawdę ostra. 

Najlepszy polski ser? Prosto z Wrocławia

Najwyżej w klasyfikacji wśród polskich propozycji znalazł się ser Biała Krówka. Wytwarzają go Paulina i Andrzej Sawiccy z wrocławskiej manufaktury Wrocławskie Sery Rzemieślnicze Serotonina. Biała krówka to miękki, dojrzewający krowi ser pleśniowy. Ser zdobył złoty medal, rywalizując m.in. z licznymi camembertami, których produkcję Francuzi opanowali do perfekcji. 

Pan Andrzej jeszcze rok temu nie wierzył w sukces i zadowalający rezultat. Po kursie serowarstwa we Włoszech niemożliwe okazało się realne i w grudniu 2024 para serowarów wprowadziła sery pleśniowe do swojej oferty, a w tym roku zdobyli światową nagrodę. Nic nie było pewne do końca, nawet wybór samego egzemplarza, bo rzemieślnicy długo nie mogli zdecydować się, który krążek wysłać. Wygląd sera również ma dla wyniku konkursu ogromne znaczenie. 

Dodatkowo, jak mówi pan Andrzej, w konkursie przyznawane są wyłącznie złote i srebrne medale, a sama punktacja nie wystarczy. Nawet jeśli kilka serów zdobędzie identyczną punktację, część z nich i tak jest eliminowana przez jury - oceniany jest każdy aspekt produktu. Sędziowie to nagradzani serowarzy z wielopokoleniową tradycją i wieloletnim doświadczeniem. Medalami zostało nagrodzone łącznie 680 serów i produktów mlecznych w ponad 300 kategoriach. 

Inne polskie nagrodzone sery

Złotym medalem zostały wyróżnione również inne polskie sery, w tym:

  • długodojrzewający, 15-miesięczny ser kozi Groseran (Grodziskie Sery Monika Lasoń)
  • długodojrzewający (min. 4 miesiące) ser Piast z Serowarni Piastowskiej - krowi półtwardy ser 
  • Okolarnik z zagrody Kwaśne Wiśnie - świeży ser kozi 
  • Linenseusz z Goliny (pracownia serowarska Wieśniaki z Wyboru) - miękki ser krowi z mytą skórką
  • Trzy Pleśnie (Gospodarstwo Rolne Kozieławy Emilia i Krzysztof Witkowscy) - miękki pleśniowy ser kozi
  • ser Duszek (Anna Smreczak, Namysłów) - tzw. pasta filata - mocno ciągnący się ser z mieszanki różnych rodzajów mleka
  • Old Wańczyk (Wańczykówka - Lucyna Wańczyk) - półtwardy ser krowi dojrzewający między 6-12 miesięcy

Na srebrne medale nie załapał się żaden z wytwórców - Polacy zdobyli wyłącznie złoto.